Magnesium: nieuwe kansen voor een vergeten mineraal

chiplabbook (2)Lange tijd werd magnesium grotendeels genegeerd in de gezondheidszorg. In de laatste jaren is echter steeds meer kennis over het belang van dit mineraal ontstaan. Daardoor is de vraag naar goede apparatuur toegenomen om geïoniseerd magnesium te kunnen meten. Het is niet eenvoudig een apparaat te maken dat at-point-of-care magnesium kan analyseren. Gelukkig is het Labbook hier wel toe in staat.

De geringe beschikbaarheid van apparatuur heeft de wetenschap gehinderd in het onderzoek naar geioniseerd magnesium. Ook bij koeien is de kennis over magnesium beperkt. Wel is bekend dat de concentratie geioniseerd magnesium verandert in het bloed van koeien met melkziekte. Als de hoeveelheid calcium daalt, stijgt magnesium juist. Dit gebeurt bij bijna alle koeien rond afkalven, maar bij koeien met melkziekte is het effect nog sterker.

Door ook magnesium te meten bij koeien, kunnen we met meer zekerheid zeggen of ze melkziekte heeft. Dit doen we door de ratio te meten. Normaal zit er ruim 2 keer meer geïoniseerd (vrij) calcium dan geïoniseerd magnesium in het bloed. Dit is een calcium:magnesium ratio van 2 of hoger. Bij melkziekte gaat de concentratie calcium omlaag en magnesium omhoog. Er is dan bijvoorbeeld nog maar 1,5 keer meer calcium als magnesium. Een ratio van 1,5 dus. Bij koeien met ernstige melkziekte kan de ratio zelfs teruglopen tot 1,39.

Deze waarde is nog betrouwbaarder dan alleen de calcium concentratie en er kan dus met meer zekerheid gezegd worden of de koe melkziekte heeft. Een bijkomend voordeel is dat koeien die juist te weinig magnesium hebben ook worden opgemerkt. Dat komt weinig voor, maar die enkele keer dat het wél gebeurt, is het belangrijk actie te ondernemen.

Het Labbook is als een van de weinige apparaten in staat geïoniseerd magnesium te meten. En dat kan het Labbook ook nog eens in de stal, direct naast het dier. Zo zijn de resultaten snel bekend en kan de behandeling direct starten.

Door innovatieve apparaten als het Labbook kan het mysterie rond magnesium verder ontrafeld worden. Daarmee zal ook dit mineraal gaan bijdragen aan een nog betere gezondheidszorg voor dieren.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *