De toekomst van veterinaire diagnostiek

Het lijkt een paradox, maar innovatieve technologiën kunnen de dierenarts terugbrengen waar hij of zij hoort: in de stal, naast het dier dat zorg nodig heeft. Traditioneel was het bezoek van de dierenarts het moment waarop dieren werden behandeld. In de afgelopen jaren hebben wetenschappelijke en technologische stappen de detectie van pathogenen van de stal en de lokale praktijk verschoven naar gecentraliseerde laboratoria en gespecialiseerde klinieken. Hoewel curatieve geneeskunde lang de norm was, komt de focus nu meer te liggen op preventie en vroege detectie van ziekten en op het management van meerdere chronische problemen zoals mastitis. Terwijl de integratie van vooruitgang in biochemie, proteomics, technologie en geneeskunde een groot potentieel biedt voor de ontwikkeling van snelle, accurate en gevoelige diagnostische methodes van virale, microbiële, genetische en metabole ziekten, zorgt de integratie van betaalbare diagnostische apparaten met draadloze communicatie voor een revolutie in de veterinaire diagnostiek.

De verschuiving van curatieve geneeskunde naar preventieve, persoonlijke geneeskunde is gebaseerd op de ontwikkeling van slimme, draagbare apparaten voor diagnostiek en monitoring. Jonge, innovatieve bedrijven als Blue4Green bieden betaalbare technologische instrumenten die verschillende analytische functies combineren tot een zelfstandig, draagbaar lab. Het gebruik van de Lab-on-a-Chip technologie maakt analyse mogelijk van de elektrolyten balans in vele vloeistoffen zoals bloed, urine en melk. De diagnostische benodigdheden, gecombineerd op een kleine wegwerp-chip die micro- en nanostructuren bevat, kunnen de concentratie van geladen deeltjes als calcium en magnesium bepalen en het aantal somatische cellen in het monster tellen.

De miniatuur apparaten worden gecombineerd met een PDA en functioneren als een mobiel laboratorium en communicatie middel. Ze veranderen de waarop dierenartsen en voedingsdeskundigen werken drastisch. Het mobiele lab, dat het ‘Labbook’ genoemd is, bevrijdt hen van hun praktijk of (externe) lab faciliteiten en geven direct resultaat, zodat zij “at point of animal care” beslissingen kunnen nemen.

blue4green_chip_labbookDe volgende uitdaging voor Blue4Green is het ontwikkelen van een draagbaar systeem voor DNA of RNA fragmenten met hoge gevoeligheid dat sub-picomolaire concentraties van oligonucleotides kunnen detecteren zonder amplificatiestappen. Hiervoor wordt een monster van rauwe melk gebruikt dat bacteriën bevat die mastitis veroorzaken. Het detecteren van mastitis in een vroeg stadium is een nieuw concurrerend eco-innovatief proces dat resulteert in minder afvoer en een hogere gemiddelde leeftijd van koeien. Dit leidt tot reductie van fosfaat uitstoot en draagt bij aan de duurzaamheid van melkveebedrijven.

Blue4Green draagt bij aan het vormen van de toekomst van veterinaire diagnostiek door de overstap van curatieve naar preventieve gezondheidsanalyse te faciliteren met technieken die als monster slechts een druppeltje nodig hebben.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *