Innovatief werken is anders werken

De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Waren de eerste computers tientallen jaren geleden nog zo groot als een klaslokaal, tegenwoordig beschikt praktisch iedereen over een smartphone. Maar er is nog veel meer mogelijk: een nieuwe ontwikkeling die zeer van belang is voor de veehouderijsector is ‘Lab on a chip’. Met deze wegwerpchips kunnen dierenartsen @point-of-care (in de stal, wei of praktijk) binnen twee minuten testresultaten aflezen en dus sneller en doeltreffender ingrijpen bij problemen.

Op dit moment worden bloedmonsters van een melkveehouder nog opgestuurd naar het lab en pas als de uitslag binnen is geanalyseerd en besproken met de melkveehouder. Daar komt met de laatste ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie verandering in. Sinds kort is het mogelijk om een bloedmonster te trekken van een koe en ter plekke, nog naast het dier, de eerste metingen te doen (@point-of-care). De resultaten kunnen direct worden besproken met de melkveehouder. Data wordt automatisch online in de cloud opgeslagen en zo ontstaat een helder overzicht van de metingen per dier.

Labbook: mobiel laboratorium

Het is zeer waarschijnlijk dat de dierenarts/consultant en mogelijk zelfs de melkveehouder in de toekomst zijn eigen mobiele lab altijd bij zich draagt. Met dit apparaat heeft men tenslotte altijd en overal alle informatie onder de vingertoppen en is alle veterinaire kennis waar ook ter wereld binnen handbereik.

Blue4Green heeft al een dergelijk apparaat ontwikkeld: het Labbook. Hiermee kunnen dierenartsen @point-of-care gegevens van de cartridge worden uitgelezen en binnen enkele minuten een analyse uitvoeren. De meetresultaten zijn direct zichtbaar in heldere grafieken en worden online opgeslagen in het Bluefrog Veterinair Management Systeem.

Het Labbook is dan ook veel meer dan een digitale gadget: het is een vorm van kunstmatige intelligentie die op de achtergrond alle waardevolle informatie verzamelt en op basis daarvan melkveehouders helpt in de dagelijkse praktijk door met relevante informatie en suggesties te komen en taken van hen over te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan preventieprogramma’s die met behulp van ‘lab on a chip’ en sensoren de dierenarts, consultant en melkveehouder van informatie voorzien waarmee dierziektes voorkomen kunnen worden.

Betere resultaten met slimme apparaten

Vindt u het allemaal nogal een ver-van-uw-bed-show? Denk dan eens aan de opmars die het mobieltje – nu de smartphone – heeft gemaakt. We kunnen niet meer zonder technologie. Ook niet in de melkveehouderij. We weten de nieuwste technieken alleen nog niet optimaal te benutten, want het vergt een nieuwe manier van werken, een andere discipline en een nieuwe techniek. Handheld- en draagbare technologie kan de melkveesector voortreffelijk bedienen, versterken, zorgen voor een verhoogde productiviteit en zelfs helpen onze menselijke beperkingen te overstijgen. Slimme apparaten die koeien om, op of in het lichaam dragen, gaan fungeren als een extra zintuig voor de professionals en misschien wel voor het dier zelf.

Voorwaarde is wel dat we de nieuwe relatie met technologie goed vormgeven. Technologie moet de menselijke maat en dierenwelzijn bedienen, zonder dat technologie de mens en het dier de maat dicteert. Blue4Green loopt voorop als het gaat om het implementeren van nieuwe technologie in de melkveehouderijsector.

Meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons.

 

 

 

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *