De techniek achter Lab-on-a-Chip

Hoe past een groot lab op een klein chipje en wat voor voordelen heeft dat?

Een terechte vraag die ons dan ook vaak gesteld wordt. Het antwoord zit hem in de innovatieve Lab-on-a-Chip technologie die Blue4Green gebruikt. Dit minieme lab zit op een klein chipje dat je overal mee naar toe kunt nemen en in vele omstandigheden werkt. Daarmee wordt veel tijd gewonnen: het monster hoeft niet naar de praktijk of een laboratorium gestuurd te worden. Het Labbook voert @ point of animal care een meting uit waarna een eventuele behandeling meteen gestart kan worden.

Ook de analyse zelf duurt heel kort. De werking van de chip is gebaseerd op capillaire electrophorese. Dit betekent dat geladen deeltjes of ionen uit het bloed onder invloed van een elektrisch veld door kleine kanaaltjes bewegen. Doordat die geladen deeltjes, zoals natrium en calcium, allemaal een andere grootte hebben trekken ze met verschillende snelheden door de kanalen. De stoffen komen dan een voor een langs een detector die een stroompje van de ene kant naar de andere kant van het kanaaltje stuurt. De detector meet de stroom en geeft de resultaten door aan de reader die aan de hand van een wiskundige formule de concentratie van de stoffen in het bloed bepaalt.

Blue4Green gebruikt de Lab-on-a-Chip technologie voor haar producten. Een heel klein laboratorium op een chipje dat snel en op bijna elke plek een analyse uit kan voeren. De technologie wordt al lange tijd onderzocht en is nu klaar om zich in de praktijk nuttig te maken. De Lab-on-a-Chip techniek wordt onderzocht en ontwikkeld de BIOS/Lab-on-a-Chip groep aan de Universiteit Twente. Onderstaand filmpje brengt het principe van de meting in beeld.

Blue4Green heeft een van de eerste hand-held readers ontwikkeld waarmee de Lab-on-a-Chip naast de patiënt toegepast kan worden. De chip en de reader kunnen veilig en zonder training gebruikt worden. Het enige dat verder nodig is, is een klein druppeltje bloed en een paar minuutjes tijd!

 

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *