Succesvol innoveren meer is dan investeren in R&D

Toen Blue4Green in 2008 startte met het innovatieve handheld lab, werd al snel duidelijk dat samenwerking essentieel is voor innovatie. We zijn er van overtuigd dat innovatie niet alleen een technisch vraagstuk is, maar ook een kwestie van een nieuwe organisatie in de keten. Dit wordt onderschreven door het onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar topsectoren.  Hieruit blijkt dat 77% van het innovatiesucces bepaald wordt door sociale innovatie. Slechts 23% van het succes is afhankelijk van technologische innovatie.

Zo hebben sociaal innovatieve topsectorbedrijven 36% meer radicale innovaties en 29% meer incrementele innovaties ingevoerd dan niet sociaal-innovatieve bedrijven. Ook hebben zij 21% hogere bedrijfsprestaties. Prof.dr. Henk W. Volberda licht toe: “Deze bevindingen tonen aan dat sociale innovatie zeer belangrijk is voor het innovatievermogen in de topsectoren en voor hun korte en langere termijn concurrentievermogen. Dit vraagt dan ook om een ‘shift in de mindsets’ van bedrijven in de topsectoren en van beleidsmakers dat succesvol innoveren meer is dan alleen investeren in R&D. Juist de ‘zachtere’ kant van innovatie, sociale innovatie, is cruciaal. Zo draagt sociale innovatie er aan bij dat nieuwe technologische kennis niet op de planken blijft liggen en zijn sociale innovaties ook lastiger te imiteren door concurrenten dan technologische innovaties.”

Met wie zou uw praktijk kunnen samenwerken aan innovatie? Een leverancier, een klant of juist een partij die u eerder misschien wel als concurrentie beschouwde? Neem contact met ons op voor begeleiding bij deze en andere strategische vraagstukken.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *