Inspelen op verandering

 

workshop1De melkveehouderij staat aan de vooravond van grote veranderingen 
Maatschappelijke druk voor een betere diergezondheid neemt toe en veel melkveebedrijven willen groeien. De behoefte aan meer preventief werken gaat daardoor toenemen. Voor Nederlandse dierenartsenpraktijken is het een uitdaging hier pro-actief op in te spelen. Vast staat dat de concurrentie de regels van het spel verandert, nieuwe generaties medewerkers een andere leiderschapsstijl wensen, technologische ontwikkelingen een bedreiging of een kans kunnen zijn en de maatschappij en sociale partners dierenartsenpraktijken ertoe verplichten hun sociale verantwoordelijkheid opnieuw te bekijken.

Hoe speel je als dierenarts in op die nieuwe behoeften? 
We spelen het liefst de rol die ons het beste ligt. Dat geldt ook voor organisaties die we met elkaar vormen en voor de producten waar we samen achter staan.  Ontdek samen met uw team wat de  basis is voor het identificeren van gebieden waar uw organisatie kansen heeft en sterk in is. Ga met uw team dierenartsen op zoek naar het “DNA” van de praktijk. Bepaal samen de waarden, ambities en wat de prioriteiten zijn in de veranderingsagenda. Dit is een essentiële eerste stap in de betrokkenheid van uw team, zodat ze eigenaar van de verandering worden en het veranderingsprogramma stimuleren door de richting te bepalen.

Kijk goed wat de veranderingen in de melkveehouderij voor uw praktijk gaan betekenen. Bepaal samen waar de mogelijkheden voor een nieuw of verbeterd business concept liggen en de tools die daarvoor nodig zijn. Maak de route naar verandering zichtbaar, zodat iedereen weet wat voor stappen er gezet moeten worden.

Als het doel duidelijk is en uw team weet welke stappen er gezet moeten worden,  zorg dan voor de energie en passie om die stappen ook daadwerkelijk te zetten. Er ligt een heel pad tussen een goed idee en succesvolle implementatie.

Achter elk succes gaat een wordingsverhaal schuil. U kent ze wel: “Van kranten jongen tot miljardair, van twee jongens in de garage tot de grootste zoekmachine in de wereld”. Ook uw praktijk  heeft een ontstaansgeschiedenis, een eigen verhaal, een identiteit. Identificeer dat wordingsverhaal door het op te schrijven. Uw product,organisatie en medewerkers krijgen hiermee een identiteit waarmee u zich onderscheidt. En dat spreekt klanten aan die zich graag met succesvolle partijen identificeren.

Succes.

Zoekt u begeleiding bij dit proces? Neem gerust contact met ons op.

Welke rol ligt u het best?

.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *