De dip: veel voorkomend en duur

De dip in calcium en energie rond afkalven komt veel voor en brengt forse schade met zich mee.

Overal ter wereld krijgt tot wel 60% van de koeien een behoorlijke calciumdip. De energiedip leidt bij een vijfde van het melkvee tot ketose. Ook de gevolgen van de tekorten komen veel voor.

Ook in Nederland zijn verschillende onderzoeken gedaan naar problemen in de transitieperiode. Blue4Green deed samen met Wageningen UR een onderzoek bij 23 melkveebedrijven in de Achterhoek. 22% van de koeien (inclusief vaarzen) had een ernstig calciumtekort rond afkalven. Nog eens 56% had een subklinisch calciumtekort. Een subklinisch tekort is met het oog niet zichtbaar, maar kan wel leiden tot transitie-problemen.

De schade van de dip

Een koe met problemen in de transitie kost veel geld. Niet alleen aan behandelingen en andere directe kosten, maar ook door een lagere productie. Daarnaast kosten deze koeien de melkveehouder veel zorgen en tijd. De gemiddelde schade verschilt van 134 euro per geval van subklinische melkziekte, tot €499 voor een lebmaagverplaatsing.

Tenslotte kan ook de verlengde tussenkalftijd een behoorlijke kostenpost opleveren: ongeveer € 2,50 per koe per dag.

Uit de praktijk blijkt dat de meeste bedrijven tussen de €10.000 en €30.000 per jaar mislopen door problemen in de transitieperiode!

Wilt u meer weten over de transitie-dip? Vraag hier het informatieve artikel aan!

 

.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *