Meer energie voor betere gezondheid en vruchtbaarheid

De calcium-dip is niet het enige dieptepunt in de transitie. Ook energie is een schaars goed rond afkalven. Maar waarom is dat precies een probleem?

Tot ongeveer een maand voor afkalven is er een overschot aan energie en worden reserves aangelegd. In de laatste twee weken is er veel energie nodig voor het kalf en vooral voor de melkproductie. De koe kan onmogelijk voldoende eten om al deze energie op te nemen, dus raakt ze in de Negatieve Energie Balans (NEB: de afvoer van energie is groter dan de aanvoer). Dit betekent dat ze van haar reserves moet snoepen om toch genoeg energie te hebben.

Hoe werkt dat nou precies?

De uier gebruikt veel glucose (suiker) en krijgt voorrang op andere lichaamsdelen. De spieren moeten overstappen op vet als energiebron. Bij de afbraak van vet komen vetzuren (NEFA’s) in het bloed. Ze worden opgenomen door andere lichaamsdelen en omgezet in energie. Ook de lever neemt de vetzuren op en zet ze om in ketonen of energie. De energie wordt direct gebruikt door de lever en de ketonen kunnen door andere lichaamsdelen worden omgezet in energie.

energiedip

Te diepe dip

Bij een ernstig glucose tekort gaan er twee dingen mis. De lever vervet doordat vetzuren zich opstapelen en er ontstaat een overschot aan ketonen. De koe heeft nog minder eetlust en de productie daalt. De ketonen zijn schadelijk voor het immuunsysteem en eicellen. De kans op infecties en de tussenkalftijd gaan zo hard omhoog.

Een goede voeding tijdens de droogstand kan deze problemen voorkomen. Wilt u meer weten over de transitie-dip? Vraag hier ons informatieve artikel aan!

 

.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *