Hoe diep is uw calciumdip?

melkziekteDe transitie-dip is een tekort aan verschillende stoffen rond afkalven. Calcium is een van die stoffen en een belangrijke! Vrijwel alle koeien hebben rond afkalven minder calcium in hun bloed dan normaal. Als het tekort te groot wordt, steken problemen als aan de nageboorte staan, ketose en ontstekingen als snel de kop op.

De dip in calcium (hypocalcemie) ontstaat vlak voor afkalven. De ontwikkeling van het kalf vraagt om calcium, maar er gaat vooral veel calcium in de biest. De daling in droge stof opname vermindert ook nog eens de aanvoer van calcium rond afkalven.

Hoe ouder de koe, hoe meer kans ze heeft op hypocalcemie. Het tekort wordt verergerd wanneer het bloed onvoldoende zuur is door te veel kalium in het rantsoen. Veel kalium in het rantsoen verlaagt ook de opname van magnesium in de darm. Magnesium is nodig om calcium op peil te houden.

Als de vraag naar calcium groter wordt dan het aanbod uit de voeding en de botten, ontstaat hypocalcemie. Spieren hebben calcium nodig om zich aan te spannen. Bij een tekort is er meer kans op zware afkalving, dode kalveren, aan de nageboorte staan, lebmaagverplaatsing en slepende melkziekte.

Calcium is ook nodig om de cellen van het immuunsysteem te activeren. De kans op uierontsteking en andere infecties neemt dus toe bij een calciumgebrek.

Als de skeletspieren veel te weinig calcium krijgen, kan de koe niet meer staan. Dit is het typische beeld van klinische melkziekte. Maar ook bij een licht, onzichtbaar calcium tekort (subklinische hypocalcemie), is het risico op transitie-problemen aanzienlijk groter!

Wilt u meer weten over de transitie-dip? Vraag hier ons informatieve artikel aan!

melkziektecascade

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *