Nieuwe analyse voor melkziekte: Ca/Mg ratio

labbookHet Labbook biedt nu een nieuwe manier om melkziekte bij koeien te analyseren. Zowel geioniseerd calcium als magnesium worden gemeten in het bloed. De verhouding tussen deze elementen geeft inzicht in de gezondheid van de koe rond afkalven.

In het preventie programma Dry2Fresh worden deze metingen gebruikt. Zo ontstaat een goed beeld van de gezondheid van de koppel. Dat geeft zekerheid over de kwaliteit van het transitie management.

Vergeleken met lacterende koeien treedt bij de meeste koeien rondom afkalven een daling van het calciumgehalte en een stijging van het magnesiumgehalte in bloed op. Bij koeien met melkziekte is dit effect nog sterker. Deze correlatie is in verschillende onderzoeken aangetoond.­­­­­

De toename van geïoniseerd en totaal magnesium verloopt parallel aan de afname van geïoniseerd en totaal calcium. De duur van de toename in Mg is gerelateerd aan de duur van de afname van Ca. De negatieve correlatie tussen de concentratie van Mg en Ca is significant.

In onze whitepaper over de Ca/Mg ratio kunt u meer lezen. Neem voor meer informatie over het Labbook contact met ons op.

 

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *