Een betere transitie? Check de transitie-dip

De transitieperiode is bedoeld om de koe optimaal te laten beginnen aan de volgende lactatie. Maar juist in deze periode gaan alle koeien door een dip in calcium en energie. Een te diepe dip veroorzaakt problemen die de gezondheid en productie niet ten goede komen.

De dip is een tekort aan verschillende stoffen rond afkalven. De hoge melkproductie daagt de moderne koe uit op het scherpst van de snede te lopen. De uier krijgt voorrang op vele andere organen. Als er onvoldoende stoffen beschikbaar zijn om de melkgift én het lichaam te onderhouden, raakt de koe in de dip. Vooral energie en calcium zijn schaars vlak voor en na afkalven. Het verbruik is hoger dan de hoeveelheid die de koe uit voer opneemt. Ze kan een klein gebrek zonder probleem compenseren, maar wordt de dip te diep, dan loopt de koe grote kans op ziekte.

Gezondheidsproblemen door een te diepe dip komen veel voor. Uit de praktijk blijkt dat de meeste bedrijven tussen de €10.000 en €30.000 per jaar mislopen door problemen in de transitieperiode.

Lees meer over de transitie-dip in onze whitepaper.

 

.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *