Koeien in de kou

Koeien houden wel van een beetje kou. Want wat voor ons een lekker temperatuurtje is, is voor een koe al snel te warm. Maar de afgelopen week was het wel heel erg koud. Dan krijgen zelf koeien af en toe last van de omstandigheden, zo merkten de dierenartsen die met Dry2Fresh werken.

Een van de meest voorkomende problemen is de bevroren waterleiding. Koeien kunnen dan niet genoeg drinken en gaan ook minder vreten. Een koe in de transitie periode kan zo in de problemen komen; ze krijgt onvoldoende calcium en energie binnen. De risico’s op (slepende) melkziekte zijn in dat geval groot.

Andersom kan ook: veel te veel water in één keer. Het komt zelden voor, maar onlangs is er nog een geval gezien van kalveren die vanwege de vorst niet altijd water hadden. Toen ze wel water kregen, dronken ze te veel in een keer, waardoor ze bloed begonnen te plassen. De aandoening, water intoxicatie, wordt in dit artikel (engels) uitvoeriger besproken.

Dan zijn er natuurlijk nog de gladde roosters en andere gevaren, maar de koe die deze week in het nieuws kwam, had heel veel pech: ze zakte door het ijs van een sloot en bezweek aan onderkoeling…

We hopen dat alle koeien binnen uw dierenartsenpraktijk of melkveehouderij deze toch nog koude winter wel gezond doorkomen.

Dit bericht is gepubliceerd in Algemeen.

Reacties zijn gesloten.