Bijzondere beelden van Lab-on-a-Chip meting

Wat met het blote oog niet te zien is, is wel verbeeld in een mooie simulatie van wat er gebeurd in een laboratorium ter grootte van een chip. 

Blue4Green gebruikt de Lab-on-a-Chip technologie voor haar producten. Een heel klein laboratorium op een chipje dat snel en op bijna elke plek een analyse uit kan voeren. De technologie wordt al sinds de jaren ’80 onderzocht en is nu klaar om zich in de praktijk nuttig te maken. Onderstaand filmpje brengt het principe van de meting in beeld.

De Lab-on-a-Chip techniek wordt onderzocht en ontwikkeld de BIOS/Lab-on-a-Chip groep aan de Universiteit Twente. In 2005 startte het eerste spin-off bedrijf Medimate, dat de techniek voor humane toepassingen op de markt brengt. Medimate richt zich op dit moment op de detectie van lithium in menselijk bloed.

De werking van de chip is gebaseerd op capillaire electrophorese. Dit betekent dat geladen deeltjes of ionen uit het bloed onder invloed van een elektrisch veld door kleine kanaaltjes bewegen. Doordat die geladen deeltjes, zoals natrium en calcium, allemaal een andere grootte hebben trekken ze met verschillende snelheden door de kanalen. De stoffen komen dan een voor een langs een detector die een stroompje van de ene kant naar de andere kant van het kanaaltje stuurt. De detector meet de stroom en geeft de resultaten door aan de reader die aan de hand van een wiskundige formule de concentratie van de stoffen in het bloed bepaalt.

Blue4Green en Medimate hebben de eerste hand-held readers ontwikkeld waarmee de Lab-on-a-Chip naast de patiënt toegepast kan worden. De chip en de reader kunnen veilig en zonder training gebruikt worden. Het enige dat verder nodig is, is een klein druppeltje bloed en een paar minuutjes tijd!

 

Dit bericht is gepubliceerd in Nieuws.

Reacties zijn gesloten.