Meten we het verkeerde calcium?

Traditionele calciummetingen vs. @point of care

Voor traditionele calciummetingen bij koeien gaan we naar de koe toe, nemen we een bloedmonster af, sturen het monster op en in het laboratorium wordt uiteindelijk de hoeveelheid calcium bepaald. Maar wat weten we dan? Dan weten we de hoeveelheid totaalcalcium in het bloed. Is dit klinisch relevant? Nee, slechts de bepaling van geïoniseerd ofwel vrij calcium is klinisch relevant.

Het gaat om de concentratie geïoniseerd – ofwel vrij – calcium. Deze actieve vorm is verantwoordelijk voor onder andere spiercontracties en zenuwgeleiding. Dan meten we in het lab toch gewoon geïoniseerd calcium? Helaas. Het monster dat in het lab geanalyseerd wordt biedt geen goede afspiegeling van de hoeveelheid vrij calcium ten tijde van de afname. Stollingsremmers vangen vrij calcium weg en de doorwerkende stofwisseling verandert de waarden van glucose, lactaat en pH. De veranderingen in pH hebben een directe invloed op de waarde van geïoniseerd calcium.  De meting van het vrije calcium in een ‘oud’ bloedmonster is daarom klinisch niet relevant.

Vrij calcium moet direct bij de koe in de stal of wei (@point of care) gemeten worden. Geen stollingsremmers, geen transport en dus geen veranderingen in pH. Zo meten we de werkelijke waarde van geïoniseerd calcium in het bloed van de koe.

Dit bericht is gepubliceerd in Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *