Melkziekte: duur, vervelend en veel voorkomend

Melkziekte veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij koeien, kan substantiële financiële gevolgen hebben en komt bij  ongeveer  4 a  6% van de melkgevende runderen voor. De schade per melkkoe – afgezien van het dierenwelzijn – is afhankelijk van de melkprijs en de duur van de aandoening en ligt gemiddeld rond de EUR 300,-. Vandaar dat een chip voor het @point of care vaststellen van het calciumgehalte  de eerste toepassing is die we ontwikkelden met onze Lab-on-a-Chip technologie.

Melkziekte is een tekort aan geïoniseerd of vrij calcium bij de melkkoe. Na het kalveren komt de melkafgifte op gang waardoor de koe ineens veel calcium vanuit het skelet moet mobiliseren voor de melkproductie. Wanneer ze dat niet kan ontstaat er een calciumtekort. Klinische melkziekte is bij koeien relatief eenvoudig te herkennen doordat ze blijven liggen (omdat calcium ook nodig is voor spiergebruik) en een minimale melkafgifte hebben.

Bij subklinische melkziekte echter is het tekort aan calcium niet direct zichtbaar maar ondervindt de koe wel ernstige problemen en is ook de melkopbrengst niet optimaal.  De dierenarts kan de ziekte dan alleen definitief vaststellen door het calciumgehalte in het bloed te meten. Met de chip van Blue4Green kan dat vanaf nu sneller en eenvoudiger waardoor ook sneller met de behandeling begonnen kan worden.

Dit bericht is gepubliceerd in Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *